Magistrații români au transferat în Rusia dosarul penal al diplomatului care a accidentat grav o tânără pe trecerea de pietoni

Magistrații români au transferat în Rusia dosarul penal al diplomatului care a accidentat grav o tânără pe trecerea de pietoni
Publicat: 12/11/2012, 15:18
Actualizat: 25/06/2013, 15:24

Instanța română transferă Rusiei procedura anchetării diplomatului care a lovit cu mașina o tânără pe trecerea de pietoni, el urmând a fi cercetat în țara natală pentru vătămare corporală din culpă și refuzare de recoltare de probe biologice.

Astfel, Judecătoria sectorului 3 București a admis, vineri, cererea Parchetului privind trasferarea de procedură în vederea continuării cercetării diplomatutului rus, instanța stabilind înaintarea dosarului către autoritățile judiciare din Rusia.

Decizia instanței poate fi contestată în termen de cinci zile, la Tribunalul București care se va pronunța definitiv pe această chestiune.

Miercuri, Judecătoria sectorului 3 a amânat pentru vineri dezbaterile în procesul în care procurorii parchetului acestei instanțe cer transferarea către Federația Rusă a procedurilor judiciare în cazul diplomatului rus care a accidentat grav o tânără pe o trecere de pietoni din București.

Instanța a cerut, miercuri, Poliției și Parchetului administrarea de noi probe în acest dosar, înainte de a delibera cu privire la transferarea anchetei către oficialii ruși.

În acest context, instanța a amânt judecarea cererii de transfer pentru vineri, 9 noiembrie.

Procurorii au trimis, în 23 octombrie, la Judecătoria sectorului 3 dosarul diplomatului rus care, în 21 octombrie, a accidentat grav o tânără pe o trecere de pietoni din Capitală, cu propunere a transferului de proceduri, pentru ca bărbatul să poată fi judecat în Rusia, declarau, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

După ce Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că secretarul Ambasadei Rusiei la București beneficiază de imunitate diplomatică, polițiștii Brigăzii Rutiere au trimis dosarul procurorilor Parchetului sectorului 3, potrivit surselor citate.

La rândul lor, procurorii au trimis dosarul la Judecătoria sectorului 3, urmând ca magistrații să dispună, potrivit legii, transferul de proceduri astfel încât cetățeanul rus să poată fi judecat în țara lui pentru vătămare corporală din culpă.

Ministrul de Externe, Titus Corlățean, a solicitat autorităților Federației Ruse retragerea imunității de jurisdicție a diplomatului implicat în accidentul din 21 octombrie, când o studentă de 19 ani din Brăila a fost accidentată de mașina condusă de un diplomat rus pe o trecere de pietoni din sectorul 3.

Ambasadorul Rusiei la București, Oleg Sergheevici Malghinov, a declarat că, în conformitate cu prevederile Convenției de la Viena, este considerată imposibilă ridicarea imunității diplomatului implicat în accident și a precizat că acestuia i s-a oprit mandatul și a părăsit miercuri România.

Malghinov a precizat că ambasada își exprimă încă o dată „regretul profund în legătură cu consecințele grave” ale accidentului care a avut loc duminică 21 octombrie, în urma căruia o tânără a fost accidentată. „Exprimăm sincera compasiune față de rude și cei apropiați, pentru noi esențială este sănătatea domnișoarei, ambasada se află într-un contact permanent cu autoritățile spitalului”, a precizat Oleg Malghinov.

Consulul rus în România Andrei Lancikov a declarat pentru Ria Novosti că diplomatul rus care a lovit o tânără pe trecerea de pietoni mergea regulamentar și „era treaz”.

„Prim-secretarul ambasadei, Aleksandr Evsiukov, pe 21 octombrie, mergea în automobil cu soția și copilul și a lovit pe trecerea de pietoni o cetățeancă româncă. În prezent, ea se află la reanimare în stare critică”, a declarat, pentru Ria Novosti, Lancikov, adăugând că Ambasada Rusiei la București și-a exprimat regretul în legătură cu această întâmplare.

Lancikov a anunțat că diplomatul „conducea cu viteza regulamentară” și „era treaz”. Cu toate că „el (Evsiukov) a refuzat testarea alcoolemiei (…), la ambasadă s-a confirmat că era treaz”, a subliniat consulul rus.

Potrivit acestuia, „fata a traversat drumul în fugă” și Evsiukov „pur și simplu nu a văzut-o”. Deși a admis că au fost încălcate unele reguli de circulație, el a precizat că „deocamdată este prematur să se vorbească despre gradul de vinovăție”.

„Conform Convenției de la Viena, diplomații au imunitate diplomatică și sunt exceptați de la jurisdicția penală și administrativă în țara de acreditare”, a mai spus Lancikov, precizând totodată că ambasada va clarifica circumstanțele accidentului.

Tânăra accidentată a fost transportată, în comă, la Spitalul Bagdasar-Arseni din București.

Miercuri, purtătorul de cuvânt al spitalului, dr. Florian Bica, a declarat, pentru MEDIAFAX, că tânăra rămâne internată la Secția de terapie intensivă, starea ei fiind ușor ameliorată.

Potrivit unor surse din Poliție, în 2008, intersecția Bulevardului Camil Ressu cu strada Ilioara, în care s-a produs accidentul, a fost declarat „punct negru”, adică zonă de risc rutier ridicat, și s-a făcut, în acest sens, o sesizare către Administrația Străzilor din cadrul municipalității.

În 2009, în intersecția respectivă s-au făcut îmbunătățiri și s-a pus marcaj bicolor cu vopsea termoplastică și benzi rezonatoare. Chiar și în aceste condiții, anul acesta, în luna mai, acolo a mai avut loc un accident grav, în urma căruia o tânără de 23 de ani a murit.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Cauza morții lui Gabriel Cotabiță. Ce s-a întâmplat cu artistul de 69 de ani
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Cum arată polata construită în Clisura Dunării. Șoseua spectaculoasă din Porțile de Fier, protejată de...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Un bărbat a îngropat 5 cufere cu comori de peste 2 milioane de dolari și...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Gabriel Cotabiță a murit la 69 de ani. Artistul a avut tot mai multe probleme...
Cauza MORȚII lui Gabriel Cotabiță! Solistul s-a chinuit ENORM în ultimele clipe de viață
Ameninţarea de pe piaţa imobiliară. România ar putea ajunge o piaţă de chiriaşi: "Preţurile se...
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Întrebare de ȘCOALĂ: Câte LATURI are Marea Piramidă din Giza?
România a pierdut cea mai mare actriță. Nu o vom uita niciodată! A fost unică
Netflix dă lovitura sfârșitului de an. Asta da surpriză pentru a bonați
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
Cezar Ouatu, reacție după moartea lui Gabriel Cotabiță: "Unul din momentele care-mi vor rămâne bine...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Holera, „mirosul morții” și Nicolae Iorga